۱۰ فیلم برای تقویت مهارتهای برقراری ارتباط موفق و موثر
در دنیای امروز که ارتباطات نقش محوری در زندگی شخصی و حرفهای ما ایفا میکند، داشتن مهارت برقراری ارتباط موفق و موثر از ضروریات است. خوشبختانه سینما منبع ارزشمندی برای یادگیری این مهارتهاست. در این مقاله، ۱۰ فیلم برتر که بهترین درسها را درباره ارتباطات به ما میآموزند معرفی خواهیم کرد پس با آکادمی علم و مسکن همراه باشید!
1. روز گراندهاگ (Groundhog Day) – ۱۹۹۳

کمدی کلاسیک و محبوب با بازی بیل مورای، داستان مجری تلویزیونی عبوس و خودمحوری به نام فیل کانرز را روایت میکند که در یک حلقه زمانی گیر افتاده و مجبور است روز جشن گراندهاگ را بارها و بارها تکرار کند. فیل در ابتدا از این موقعیت برای ارضای هوسهای خودخواهانهاش استفاده میکند، اما به تدریج درمییابد که تنها راه رهایی از این چرخه تغییر رفتار و نگرشش نسبت به دیگران است.
او یاد میگیرد که به جای تمرکز صرف بر نیازهای خودش، به دیگران اهمیت دهد، به حرفهایشان گوش کند و برای کمک به آنها تلاش کند. فیل در نهایت متوجه میشود که این تغییر نهتنها به نفع اطرافیانش، بلکه به نفع خودش نیز هست و شادی و رضایت حقیقی را برایش به ارمغان میآورد.
۲. کازابلانکا (Casablanca) – ۱۹۴۲
کازابلانکا که بارها در فهرست بهترینهای تاریخ سینما قرار گرفته، حول شخصیت ریک بلین (هامفری بوگارت)، صاحب کافهای در کازابلانکای تحت اشغال نازیها میچرخد. با ورود عشق سابق ریک، ایلسا (اینگرید برگمن) و شوهرش که از رهبران مقاومت است، او باید میان علاقه شخصیاش و آرمان بزرگتری که ایلسا برایش میجنگد یکی را انتخاب کند.
ریک در پایان تصمیم میگیرد از خودخواهی فراتر رود و با فرستادن ایلسا به همراه شوهرش، زندگی خود را فدای پیروزی در آرمانی کند که به آن اعتقاد دارد. این ایثار، نشاندهنده درک عمیق او از انسانیت و عشق حقیقی است که با گذشتن از منافع شخصی، خوشبختی طرف مقابل را در اولویت قرار میدهد.
۳. دفترچه امیدبخش (Silver Linings Playbook) – ۲۰۱۲
این کمدی تلخ و دلنشین، داستان دو شخصیت آسیبدیده اما دوستداشتنی را دنبال میکند. پت (بردلی کوپر) که بهتازگی از بیمارستان روانی مرخص شده، سر راه بازگشت به زندگی عادی با تیفانی (جنیفر لارنس) آشنا میشود. هر دو با مشکلات روحی دستوپنجه نرم میکنند و رفتارهای غیرمتعارفی از خود بروز میدهند.
در طول فیلم، پت و تیفانی میآموزند که این خصوصیات منحصربهفرد آنها را خاص میکند. آنها همدیگر را با وجود همه نقصها و حساسیتها میپذیرند و در همنوایی با یکدیگر، به رقص و شادی روی میآورند. این فیلم تصویری واقعبینانه و در عین حال امیدبخش از کشمکشها و زیباییهای رابطه انسانی ترسیم میکند.
۴. در جستوجوی خوشبختی (The Pursuit of Happyness) – ۲۰۰۶
در جستوجوی خوشبختی با بازی تحسینشده ویل اسمیت، براساس داستان واقعی کریس گاردنر، کارآفرین و سخنران انگیزشی مشهور ساخته شده است. کریس پدری است که پس از یک سری شکستهای مالی، به همراه پسر خردسالش بیخانمان میشود و برای بقا تلاش میکند.
علیرغم فشارهای جانکاه فقر، کریس هرگز امید و انسانیت خود را از دست نمیدهد. او در نهایت با پشتکار و استفاده از برخی فرصتها، زندگی جدیدی برای خود و پسرش میسازد. ارتباط صمیمی پدر و پسر علیرغم دشواریهای بیشمار، نمونهای ماندگار از قدرت روابط سالم و عشق بیقیدوشرط است.
۵. پیشنهاد (The Proposal) – ۲۰۰۹
پیشنهاد، داستان مارگارت (ساندرا بولاک)، ویراستار موفق اما سختگیر کانادایی را روایت میکند که با اخراج از کشور به دلیل مشکل ویزا مواجه میشود. برای حل این مشکل، او به اندرو (رایان رینولدز)، دستیار بلندپروازش که سالهاست از دستش عذاب میکشد پیشنهاد ازدواج صوری میدهد. اندرو به ناچار میپذیرد و هر دو برای جا انداختن نقششان نزد مقامات پس از نامزدی راهی آلاسکا شده تا با خانواده اندرو ملاقات کنند. در این سفر، معلوم میشود که هر دو چقدر یکدیگر را بد قضاوت کردهاند و واقعیتهای دیگری در وجود هم کشف میکنند.این فیلم نیز مانند سایر فیلمهایی که معرفی کردیم، برای برقراری ارتباط موفق و موثر بسیار مناسب است.
۶. شادی (Joy) – ۲۰۱۵
شادی که باز هم جنیفر لارنس نقش اصلیاش را بازی میکند، داستان زنی است که برای رسیدن به رؤیای کارآفرینی، باید با خانوادهای پرتنش کنار بیاید. در این فیلم که از داستان واقعی جوی منگانو، مخترع میلیونر آمریکایی الهام گرفته، شادی حین راهاندازی کسبوکار، درگیر کشمکشهای پیچیده با مادر، پدر، خواهر، پدربزرگ و حتی فرزندانش میشود.
همه این روابط آشفته و چالشبرانگیز گاهی به او انگیزه میدهند و گاهی مانع راهش میشوند. در پایان شادی میآموزد که موفقیتش را مدیون حمایتهای قدیمی خانواده است، اما برای پیشرفت بیشتر، باید استقلال خود را حفظ کند و مرزهای سالمی با آنها بگذارد.
۷. شب بازی (Game Night) – ۲۰۱۸

این کمدی سرگرمکننده و پرماجرا، ضمن ارائه داستانی مهیج، نکات ظریفی نیز درباره رقابت در روابط زناشویی و دوستانه ارائه میکند. مکس و آنی زوجی (جیسون بیتمن و ریچل مکآدامز) که به شدت عاشق بازیهای فکری و رقابت با دیگر زوجهای دوست خود هستند، شبی را به یک بازی مرموز مهیج دعوت میشوند که ناگهان جدی میشود.
در ادامه داستان، زمانی که مکس و آنی به همراه دوستانشان وارد گرداب ماجرایی پرخطر و واقعی با آدمربایی و تبهکاران واقعی میشوند، اختلافات و رقابتهای آنها نیز بالا میگیرد. این چالشها نکات تاریکی از رابطه آنها را آشکار میکند، اما در عین حال موجب همکاری و هماهنگی بیشتر آنها برای غلبه بر مشکلات میشود.
۸. دنده آدم (Adam’s Rib) – ۱۹۴۹
کمدی کلاسیک با بازی فراموشنشدنی کاترین هپبورن و اسپنسر تریسی که خود زوجی واقعی بودند، نبرد میان دو وکیل (و زن و شوهر) را بر سر یک پرونده خانوادگی به تصویر میکشد. آماندا و آدام هر دو وکیلی موفق هستند که در جریان یک پرونده جنجالی، در دو طرف میز دادگاه قرار میگیرند. اختلاف بر سر این پرونده، کشمکشهای اساسی آنها بر سر باورهای فمینیستی را عیان میکند.
در قلب این فیلم، نقدی بر نابرابری جنسیتی وجود دارد و اینکه زن و شوهر برای ساختن رابطهای مدرن و دوستانه باید از نقشهای کلیشهای فراتر روند. آماندا و آدام نمونهای از زوجهای پیشرو دهه ۴۰ هستند که علیرغم اختلافات سیاسی عمیق، به پشتوانه احترام متقابل و همدلی، رابطه خود را حفظ میکنند. فصل نهایی که آنها اختلافات قضایی را در اتاق خواب کنار میگذارند، یکی از بهیادماندنیترین صحنههای تاریخ سینماست.
۹. هریت (Harriet) – ۲۰۱۹
فیلم زندگینامهای دلهرهآور، بیانگر مسیر هریت تابمن از بردگی تا تبدیلشدن به یکی از رهبران جنبش ضدبردهداری است. هریت (با بازی درخشان سینتیا اریوو) برای متقاعدکردن دیگر بردهها برای فرار و حمایت از آزادی آنها، مهارتهای ارتباطی برجستهای از خود نشان میدهد. او بهخوبی از قدرت همدلی، رهبری و سخنرانی مؤثر استفاده میکند تا حمایت گسترده جامعه را جلب کند.
از مهمترین درسهای این فیلم، لزوم قرار گرفتن در جایگاه طرف مقابل برای متقاعد کردن اوست. هریت با درک دقیق ترسها و امیدهای بردهها، بهترین راه برقراری ارتباط با آنها را مییابد. او برای جلب حمایت سفیدپوستان نیز، با استفاده از منطق و استدلال اخلاقی، زبان گفتگو با آنها را پیدا میکند.
۱۰. نه به پینوشه (No) – ۲۰۱۲
این فیلم سیاسی تأثیرگذار، به کمپین همهپرسی سال ۱۹۸۸ شیلی علیه دیکتاتوری پینوشه میپردازد. رنه (گائل گارسیا برنال)، متخصص تبلیغات جوانی است که وظیفه طراحی کمپین «نه» در همهپرسی ادامه حکومت پینوشه را بر عهده میگیرد. رنه برخلاف نظر اکثر همکارانش که خواستار تمرکز بر خشونت و ظلم حکومت هستند، تصمیم میگیرد کمپینی مبتنی بر شادی، امید و زندگی ایجاد کند.
در نهایت
همانطور که این ۱۰ فیلم برجسته نشان میدهند، برقراری ارتباط موفق و موثر، هنری است که میتوان و باید آن را آموخت. مهم نیست که هدف ما تقویت روابط خانوادگی، کسب موفقیت شغلی یا ایجاد تغییرات اجتماعی باشد، داشتن مهارتهای ارتباطی کلید دستیابی به آن است. سینما با قدرت بصری و روایی خود، بهترین کلاس درس برای یادگیری این مهارتهاست.
با کمی جسارت و انعطافپذیری، میتوانیم مانند شخصیتهای محبوب این فیلمها روابطی پایدار، رضایتبخش و تأثیرگذار با همسر، خانواده، دوستان و حتی جامعه پیرامون خود برقرار کنیم.